Uverejnené: Computerworld, č.44, 1999


Úsporná tlač: MS Word 2000

Igor Podlubny, Katarína Kassayová

V čase napísania článku "Úsporná tlač pod Windows" (Computerworld 33/99) sme ešte nemali k dispozícii Microsoft Word 2000. Na rozdiel od svojich predchodcov má tento produkt zabudovanú podporu úspornej tlače, ktorá veľmi pripomína základné možnosti, poskytované programom FinePrint.

V dialógovom okne Print nájdeme novú skupinu Zoom, kde môžeme nastaviť počet strán dokumentu, ktoré sa majú vytlačiť na jednu fyzickú stranu (Pages per sheet:), a tiež celkové zväčšenie alebo zmenšenie strán dokumentu (Scale to paper size:).

Prvá možnosť sa dá použiť napríklad pre vytlačenie dvoch (alebo 4, 6, 8, 16) strán dokumentu formátu A4 na jednu fyzickú stranu formátu A4. Usporiadanie zmenšených strán dokumentu na fyzickej strane zabezpečuje Microsoft Word 2000 automaticky.

Druhá možnosť umožňuje napríklad vytlačiť dokument amerického formátu letter na európsky papier A4 alebo naopak. Dokument môžeme nielen zmenšovať, ale aj zväčšovať. Dokument pripravený povedzme vo formáte A5 môžeme vytlačiť so zväčšením na papier formátu A4. V takom prípade samozrejme nemôžeme hovoriť o úspore, ale pre nedokonalé oči to môže byť oveľa prijateľnejšie ako originál písaný drobným písmom.

Z hľadiska bežného užívateľa je uvedené rozšírenie možností tlače nepochybne jednou z najužitočnejších nových vlastností, ktoré priniesol Microsoft Word 2000.